Αναρτήθηκε από: Νικόλας | 13 Ιουνίου 2006

Ματαιοδοξία

Αυτός ο κύριος που έγραψε αυτό το άρθρο στο "Ε" της "Ελευθεροτυπίας" τί ζόρι τραβάει με τους bloggers;

Το άρθρο δεν το έχω διαβάσει, αλλά ψάχνοντας μέσα στη "χωματερή" και μετά από "αρκετό σκάψιμο, βρήκα κάτι αξιόλογο να διαβάσω". Και βρήκα, αυτό και αυτό και αυτό και αυτό και αυτό και αυτό και αυτό μετά από τρία κλίκς (τελικά είναι αρκετούτσικα).

Εγώ ενημερώνομαι από τα blogs και δεν μου είναι δύσκολο να βρώ αξιόλογα posts να διαβάσω, ίσως γιατί δεν διαθέτω την υψηλή κουλτούρα και αντίληψη του αρθρογράφου και αναπάντεχα τα κριτήριά μου περί "αξιόλογου" και "ποιοτικού" είναι χαμηλότερα. Με τα ίδια όμως αυτά κριτήρια, έχω διαπιστώσει, κάτι που και ο ίδιος κύκλος του αρθρογράφου (ο δημοσιογραφικός) έχει διαπιστώσει και κατακρίνει. Ότι, τα ΜΜΕ είναι ένα μάτσο σκουπίδια, ότι οι εφημερίδες αναπαράγουν τις πολιτικές γραμμές των κομμάτων ή επιχειρηματιών από τους οποίους στηρίζονται και ότι συχνά γίνονται οι πίνακες ανακοινώσεων προσωπικών συμφερόντων και αντιπαραθέσεων.

Άλλωστε αν το δούμε παραλληλίζοντας το σύνολο μιας εφημερίδας ως τη blogόσφαιρα και τα άρθρα ή τις στήλες ως τα blogs, τότε και σε μία εφημερίδα πόσα από τα άρθρα διαβάζονται, πόσοι από τους αναγνώστες των εφημερίδων διαβάζουν ΟΛΑ τα άρθρα, πόσοι είναι αυτοί που είτε καταλήγουν να κλείσουν την εφημερίδα λέγοντας "τίποτα δεν έχει σήμερα" ή ξοδεύουν αρκετή ώρα ψάχνοντας να διαβάσουν κάτι ενδιαφέρον;

Μπορεί ο παραλληλισμός μου να είναι "πρόχειρος", "απλοϊκός", αλλά βρίσκω ότι κρύβει μία αλήθεια μέσα του, την αλήθεια ότι blogs και άρθρα είναι το ίδιο και το αυτό. Γιατί, ποιός κανόνας ή νόμος ή αρχή ή διάταξη ή κοσμική δύναμη σε χρήζει δημοσιογράφο ή ακόμα περισσότερο έγκριτο, ειλικρινή, αμερόλυπτο, ποιοτικό, μάχιμο δημοσιογράφο, πέραν από τους αναγνώστες σου, στους οποίους όποτε απευθύνεσαι, δεν καταθέτεις τα διαπιστευτήριά σου, ούτε θεωρείς a prioris ότι θα συμφωνήσουν ή θα σε δεχτούν. Έτσι δεν γίνεται και με τα blogs; Κανείς δεν σε υποχρεώνει να διαβάσεις το Α ή το Β blog, κανείς δεν σε υποχρεώνει να συμφωνήσεις με τις απόψεις και τις ιδέες του A ή του B blogger, τουλάχιστον όμως είσαι (ακόμα) σίγουρος ότι ο blogger που διαβάζεις με τον οποίο είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς και το post το οποίο διαβάζεις, με το οποίο είτε εξεγήρεσε, είτε προβλιματίζεσε, είτε προσβάλεσε, δεν κατευθύνεται, δεν ελέγχεται δεν κρύβει κάποια προσωπικά οικονομικά (συνήθως) συμφέροντα.

Το αυτό ΔΕΝ συμβαίνει με κανένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης, γιατί πλέον εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, έχουν χάσει την ακεραιότητά τους και την εμπιστοσύνη του κόσμου. 

Άρα, μήπως ο αρθρογράφος στην αναζήτησή του για το θεματάκι του για τα blogs, διαπίστωσε τις αλήθειες του μέσου το οποίο συντηρεί τη δική του ματαιοδοξία;

Κύριε Γιαννακίδη, μπορεί να κατηγορείται τα blogs πως είναι μία χωματερή ιδεών, μόδα, για πέταμα, ένα κακοσχεδιασμένο cartoon του εαυτού τους, με τα οποία οι συγγραφείς τους (όρος που σίγουρα δεν αποδέχεστε) διοχετεύουν την ανάγκη τους για έπαρση και επιβεβαίωση και εκ το οποίων απορρέει η ματαιοδοξία τους, αλλά δεν μπορείτε με τίποτα να τα κατηγορείσετε για μεροληψία και lack of integrity[*], εκτός και αν σας αρέσει να φτύνετε κόντρα στον άνεμο!

[*] Πιστεύω ότι κάποιες λέξεις και εκφράσεις έχουν μεγαλύτερη "δύναμη" όταν λέγονται σε άλλες γλώσσες. Είναι πολύ πιο "όμορφο" το lack of integrity από το "έλλειψη ακεραιότητας". Και ΝΑΙ είναι δικό μου βίτσιο, όποιος δεν συμφωνεί, ας μου προτείνει μία αντίστοιχη ελληνική λέξη ή έκφραση


Responses

  1. Ενδιαφέρον θέμα… έχεις link για το άρθρο της Ελευθεροτυπίας; Δεν θέλω να το σχολιάσω πριν το διαβάσω…

  2. Δεν έχω βρεί το άρθρο online, αλλά μπορείς να έχεις «τα καλύτερα» από «Τα Μυστικά Του Κόλπου»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: